Gedragstherapie voor honden

Gedragstherapie kan helpen bij verschillende dingen. Als je zorgen hebt over het gedrag van je hond of als je welzijn aangetast wordt door het gedrag van je hond, kan ik wellicht helpen. Je kunt contact opnemen via de mail of het contactformulier.

Als ik je mail ontvangen heb, neem ik zo snel mogelijk contact met je op. In veel gevallen stuur ik een uitgebreide vragenlijst en maken we een afspraak dat ik langskom.

Als ik langskom wil ik graag kennismaken met mens en hond en het verhaal horen. Ik kan de hond dan ook observeren. Om gedrag om te buigen of op te lossen ga ik, samen met jou, op zoek naar de oorzaak en motivatie van je hond. Waarom doet hij wat hij doet? We kijken daarbij samen naar het gedrag, lichaamstaal en eventuele spanningssignalen van de hond. Aan de hand hiervan volgt een diagnose en prognose en een plan van aanpak waarmee je aan de slag kunt. Afhankelijk van de complexiteit en de aard van het gedragssprobleem kunnen daarna nog aanvullende trainingen en/of vervolgafspraken nodig zijn.

Gedragstherapie is altijd maatwerk. Wat bij de ene eigenaar en hond goed werkt, kan bij een ander totaal niet passen. Ieder mens en iedere hond is immers uniek. Ik kijk dus welke methode het beste bij jullie past.

Wat is probleemgedrag?

Dat is voor iedereen verschillend.

Kort gezegd is al het gedrag dat jij als niet prettig ervaart probleemgedrag voor jou en je kunt hier advies over krijgen om het te veranderen. Met de kanttekening dat niet alles maakbaar is en een hond natuurlijk ook gewoon hond is.

Veel van wat wij probleemgedrag noemen, is voor de honden zelf heel natuurlijk gedrag. Vaak versterkt door de raseigenschappen waarvoor een hond oorspronkelijk gefokt is. Honden doen nooit zomaar iets en zullen niet proberen hun eigenaar met opzet dwars te zitten.

Waarmee kan ik helpen?

  • uitvalgedrag richting andere honden, dieren of verkeersdeelnemers
  • overmatig blaffen in- en buitenshuis
  • niet alleen kunnen zijn
  • obsessief gedrag vertonen zoals staartjagen en schaduwjagen
  • agressie naar mensen en dieren
  • angst (geluiden, mensen, andere dieren, verkeer, enz.)
  • onzindelijkheid
  • problemen tussen meerdere honden in één gezin.

En zo zijn er nog veel meer gedragingen te noemen waar je als hondeneigenaar graag hulp bij wil hebben.

De meeste gedragsproblemen zijn wel hanteerbaar te maken, zodat het welzijn van de hond niet in het geding komt en jij weer kunt genieten van je hond.

Samenwerking met je dierenarts

Gedragsproblemen kunnen ook komen door pijn, ziekte of lichamelijk ongemak.

Wanneer er een medische oorzaak gevonden wordt, moet die eerst behandeld worden. Het kan zijn dat het probleemgedrag daarmee opgelost is, maar vaak is het dan toch nodig om een therapie in te zetten, omdat het gedrag een gewoonte is geworden. Wanneer ik vermoed dat er een medische oorzaak is of wanneer er gedragsmedicatie nodig is als ondersteuning, werk ik samen met je dierenarts.

Dus pas als we weten wat de oorzaak van het gedrag is, kunnen we op zoek naar een oplossing.

Gedrag veranderen kost tijd

Gedrag veranderen is niet altijd makkelijk, het kost tijd, energie en vaak een flinke dosis geduld van jou als eigenaar. Want uiteindelijk ben jij degene die de therapie gaat uitvoeren.

Succes is van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld:

  • Tijd, hoe lang bestaat het ongewenste gedrag al?
  • Wat is de aard van het gedrag?
  • Wat is de ernst van het gedrag?
  • Welke (on)mogelijkheden zijn er voor jou als eigenaar om te trainen en/of te managen?

Daarnaast spelen achtergrond, raskenmerken en je eigen verwachtingen van je hond een belangrijke rol.

Ik werk sinds 2010 fulltime met honden en heb gedegen opleiding als kynologisch gedragstherapeut afgerond aan de Martin Gaus Academie/Edupet. Tevens ben ik aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH) onder nummer 1539.

Een gedragsconsult wordt vergoed door de meeste verzekeraars. Check je polis voor de voorwaarden.

Dus: heb je hulp nodig met je hond, ik help je graag!

Afspraak maken